Tihomir Milovac, Izvolite neprisustvovati!

 

U Galeriji AŽ, 7. travnja 2017. u 19h otvara se izložba “Izvolite neprisustvovati!” Tihomira Milovca. Izložba je otvorena do 1. svibnja 2017.

Izvolite neprisustvovati!

Ova izložba, onako kako ju ja vidim već samim naslovom podrazumijeva neozbiljnost. Ova parafraza tajanstvenog poziva „Izvolite prisustvovati“, koju su 1961. godine članovi grupa Gorgona odaslali kao poziv na neimenovani događaj (praznine) čije mjesto održavanja nisu objavli, relativizira predstavljački format izložbe kao i njegov učinak. Ovo je izložba na koju niste pozvani. Premda, bilo bi povoda za to jer radi se o esejističkom sabiranju mog kustoskog i kazališnog rada. Radi se o pogledu iza moje službene, vidljive profesionalne povijesti koju ovdje, zapravo, treba razumjevati kao prošlost koja je kao i svačija prošlost dovršena, nepromijenjiva i utoliko možda ne zanimljiva. Osim ako nije u nekoj novoj funkciji . Tu novu funkciju prošlosti, nečeg već imenovanog i definiranog vidim u postupku reimenovanja, resemantizacije i prije svega u postupku prisvajanja. Ti procesi novog imenovanja ovdje su obilježeni jezikom i metodologijama vizualnih umjetnosti što i jest moja temeljna domena.

Pri tome ne zanima me objektivna historizacija već upravo suprotno. Zanima me ponovno prizvati neke od kretivnih trenutaka za koje mogu reći da su mi značili korak naprijed, stvaralački skok, preskakanje granica, svjesno eksperimentiranje i relativiziranje sigurnosti i stabilnosti (po nekima) nepovezivih profesija, kustoske i umjetničke, njihovih dogmi i tabua. Radi se o stanju kreativnog istraživanja u prostorima vizualne i kazališne umjetnosti .  Radi se o dihotomiji, ali prije svega o isprepletenosti, preklapanju i uronjenosti jednih radnih i kreativnih procesa u druge. Namjerno u tim procesima izbjegavam stabilne metode. I sada, ovom izložbom, krećem se neoprezno po vlastitim stvaralačkim prostorima malo unaprijed pa malo unazad, sve s namjerom da izazovem skok u prazno, u drugačije i još nedefinirano.

Tihomir Milovac

Tihomir Milovac, povjesničar umjetnosti i etnolog (trenutno zaposlen u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, muzejski savjetnik /voditelj Eksperimentalno istraživačkog odjela). Od 1984. kao kustos i kritičar priredio je brojne problemske, grupne i monografske izložbe i druge likovne projekte u Hrvatskoj i inozemstvu, najčešće se baveći novim, suvremenim fenomenima vizualnih umjetnosti, posebice novim medijima, ali također i fenomenima povijesnih avangardi. Od 1978. djeluje kao kazališni scenograf. Karakterističan mu je neoavangardistički postupak (de)konstrukcije i simboličke resemantizacije te konceptualističke upotrebe različitih vizualnih medija (fotografija, film i video) s tendencijom širenja perceptivnih granica kazališnog prikazivanja te stvaranja posve novih ikonoklastičkih struktura s osebujnim ambijentalnim vrijednostima. Predstave koje je scenografski opremio pozivane su na mnoge ugledne europske i svjetske festivale.

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!