Slaven Tolj, Bez naziva

Slaven Tolj: ”Bez naziva”
Otvaranje izložbe: srijeda 15.06.2016. u 19h
Izložba ostaje otvorena do 15.07.2016.

U Galeriji AŽ Atelieri Žitnjak, dana 15.06. 2016. u 19h, otvara se izložba Slavena Tolja ”Bez naziva”.
Izložbu čini interaktivna svjetlosna instalacija koja se ostvaruje u suodnosu svjetla, tame i posjetitelja. Autor je ovu instalaciju zamislio kao pretekst za kolektivni performans, smještajući u posve zamračeni prostor dva međusobno udaljena izvora intraktivne rasvjete, koja se pale i gase ovisno o kretanju posjetitelja. No zbog specifičnog razmještaja rasvjete posjetitelji mogu vidjeti jedni druge samo na određenoj udaljenosti, krenu li se približavati jedni drugima svjetla se gase.
Iako se u radu u prvom planu nudi intrepretacija po kojoj bliskost ometa percepciju, te da jedni druge bolje vidimo samo s distance, na doživljajnoj razini posjetitelj je prepušten sam sebi, vlastitom viđenju i tumačenju i u tom kontekstu rad funkcionira kao niz pojedinačnih dojmova koje svaki posjetitelj iznese sa sobom iz izložbenog prostora nakon susreta s radom.

Izložba se u Galeriji AŽ može pogledati do 15.07. 2016.

_

Slaven Tolj, vizualni umjetnik, rođen je u Dubrovniku 1964., na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu diplomirao je 1987. Jedan je od najznačajnijih predstavnika nove umjetničke prakse u Hrvatskoj. Osnivač je i dugogodišnji voditelj Art Radionice Lazareti u Dubrovniku (1989.-2012.). Osim kao umjetnik, djeluje i kao kustos. Od 2012. ravnatelj je MMSU Rijeka, a od 2016. jedan od voditelja i stratega programa Rijeka 2020 EPK. Ostvario je niz zapaženih samostalnih izložbi te sudjelovao na brojnim značajnim umjetničkim grupnim izložbama: Dokumenta X,Kassel, 1997; hrvatski povjerenik za 51 Venecijansko bijenale.2005; Venecijansko bijenale arhitekture/član autorskog tima u projektu Dinka Peračića ”we need it – we do it”, 2016.

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!