Radnička u ne/nastajanju

Radnicka u nastajanju

Međunarodna urbanistička radionica Radnička u ne /nastajanju, 5. 5. 2017.
Izložba Radnička u ne /nastajanju /5. 5. 2017. – 9.5. 2017., otvaranje 5.5. 2017. u 19h
Filmski program (Ne)postojanost prostora, 5.5. 2017, 20h
Galerija AŽ, Žitnjak 53, Zagreb

U petak, 5. svibnja 2017., u 19 sati, u Galeriji AŽ, otvara se izložba u sklopu međunarodne urbanističke radionice Radnička u ne/nastajanju, koju, u Atelierima Žitnjak, organiziraju Katedra za urbanizam, prostorno planiranje i pejsažnu arhitekturu Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i Katedra za prostorsko planiranje Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani.
Nakon otvaranja izložbe, u 20h, održat će se filmski dio programa pod nazivom (Ne)postojanost prostora selektora Ivana Paića.

PROGRAM:

/ 10:00 – 18:00h – multidisciplinarna studentska radionica /

19:00h – otvaranje izložbe Radnička u ne/nastajanju

20:00h – filmski program (Ne)postojanost prostora
/selektor: Ivan Paić, uvodna riječ: Neva Lukić i Vanja Babić, kustosi izložbe (Ne)postojanost prostora – Žudnja za identitetom / Arti et Amicitiae, Amsterdam, 2016/

“ Unsupported Transit “ (2011), Zachary Formwalt
“ Urban Surface “ (2004) , Gabriel Lester
“ 1978 the 231st day “ (2012), Sara Rajaei

Radnička u ne/nastajanju

Studenti Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i Građevinsko geodetskog fakulteta iz Ljubljane u ljetnom semestru akademske godine 2016/2017. u sklopu urbanističkog kolegija Planiranje grada imaju za zadatak – istraživanje preobrazbe jugoistočnog ulaza u Zagreb. Cilj zadatka je, sa ukupno 110 studenata, predložiti moguće scenarije urbanističkog razvoja cjelovitog gradskog poteza – Radničke ceste – od zračne luke do središta grada.

Međunarodna multidisciplinarna studentska radionica, prezentacija i izložba radnih materijala studenata, organizirana na pola semestra s ciljem razmjene iskustava i spoznaja stečenih u dosadašnjem radu na zadatku, upoznavanja različitih pristupa i metoda učenja te pokretanja stručne diskusije s gostima kritičarima o odabranim polazištima za daljnji rad na razradi urbanističkih scenarija razvoja.

Radionicu organiziraju Katedra za urbanizam, prostorno planiranje i pejsažnu arhitekturu Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i Katedra za prostorsko planiranje Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani.

Doc. dr. sc. Sanja Gašparović, voditeljica međunarodne urbanističke radionice

(Ne)postojanost prostora

Video radovi uvršteni u program (Ne)postojanost prostora, temeljeni su na faktičnim, dokumentiranim zbivanjima suvremene arhitektonsko-megalomanske beskrupuloznosti i njenog posljedičnog realiteta. Istovremeno, kroz svoje specifično oblikovane, eksperimentalne medijske studije, na veoma odgovoran način, autori nam predstavljaju – s izuzetnom dojmljivošću te estetskom i dramaturškom preciznošću – umjetnički, imaginarni, fikcionalni refleks prouzročen suvremenim neoliberalnim tendencijama / Formwalt, Lester – Nizozemska /. Iransko-nizozemska umjetnica Rajaei redukcionistički oblikuje monološku rekonstrukciju tragedije, povezane s određenim prostorom.

Ivan Paić

————————–————————–————————–————

Program je dio projekta Kolaboratorij AŽ umjetničke organizacije Atelieri Žitnjak.

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!