Piotr Zamojski, O vrime

U Galeriji AŽ Atelieri Žitnjak, 29.09. 2017. u 19h otvara se izložba ”O vrime”, Piotra Zamojskog, poljskog umjetnika s prebivalištem u Düsseldorfu. Izložba se odvija u okviru Programa međunarodne umjetničke razmjene Zagreb-Düsseldorf, iniciranog 2007., od strane Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

Središnji rad izložbe Piotra Zamojskog ”O vrime”, istoimena je site-specific prostorna intervencija, procesualni rad sa tekstom koji nastaje tokom reziedencijalnog boravka, a u kojem autor radi s tekstom pjesme ”O vrime čestito” dubrovačkog renesansnog pjesnika Džore Držića. Izložba obuhvaća i uži izbor autorovih radova koje bitno određuje rad sa tekstom, efemernost, lokalne reference i istraživanje lokalnih jezika, lokalne tradicije, mitova i izreka.

Iz „Pitanja historicizma i mjesta u radovima Piotra Zamojskog“, fragmenti iz razgovora Seoyoung Kim i umjetnika

‘U svakom slučaju, ja dani prostor vidim kao priliku koja potiče na razmišljanje o percepciji tog istog mjesta. Uvijek se suočavam s pitanjima kako, ako uopće, kompleksnost prostorne situacije može biti shvaćena. Koliko je daleko osjećaj od činjenica i koja bi metoda interpretacije bila najprikladnija? Način na koji postupam može se usporediti s dijalogom, a rezultat s portretom mjesta u pitanju. Slično tradicionalnom portretu, ovdje također postoje tri komponente: objekt koji će biti prikazan, umjetnik kao interpretator i medijator i , na kraju, gledatelj. Slika se pojavljuje na mjestu križanja tih triju planova. Vjerujem da nije moguće, pa čak ni poželjno, da se sva tri podudaraju. Umjesto toga, trebali bi se proširiti i obogatiti jedan drugoga.

Pored najčešće jednostavnih, geometrijskih oblika, često koristim tekstove. Gotovo nikad to nisu potpune rečenice, već kvazi rečenice ili pojedinačne riječi koje međusobno korespondiraju. Uvijek se nastojim referirati na posebnost, osobitost mjesta o kojem je riječ, u što kraćem obliku. Ono što me zanima ovdje su sljedeća pitanja: kako konstrukt nazvan “stvarnost” izranja iz sjećanja, izravnih osjetilnih percepcija i imaginacije; da li apstraktna misao, svijet koncepta, proširuje naš horizont iskustva ili deformira našu viziju stvari, ili ju čak sprječava; kako semantički i vizualni planovi međusobno utječu jedni na druge i je li ih moguće uskladiti.

Moji prostorni radovi nastaju na lokalitetu i lokalnome. Svaki put pokušavam uzeti u obzir što više mogućih aspekata. Istražujem forme lokalnih jezika naspram šire povijesne, geografske i socio-kulturne pozadine. U zadnje sam se vrijeme često referirao na lokalne tradicije, mitove i izreke. U tekstualnim djelima uvijek koristim lokalne, a ponekad i povijesne jezike – drevni islandski, na primjer. Svaki put koristim neku drugu tipografiju, ako je moguće lokalne fontove i, što je najbolje, one načine pisanja koji, dodatno,korespondiraju s periodom u kojem je arhitektura o kojoj je riječ, nastala.

Shvaćam lokalitet kao posebnu osobinu, čak kao intimnost mjesta. Lokalnost je specifičnija od regionalnosti: više je osobni jezik nego dijalekt. Krhka je, slična nevinosti – lakše ju je izgubiti nego povratiti. I sve više, naročito posljednjih godina, postaje ugroženijom i rjeđom. U svojim djelima pokušavam se obratiti njenom značenju: moja djela mogu se shvatiti kao homage lokalnosti.’

Piotr Zamojski, rođen u Olsztynu/ Poljska
Studirao slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Munchenu; skulpturu i tipografiju na Akademiji u Düsseldorfu. Živi i radi u Düsseldorfu.
Selected recent exhibitions and projects

2010 Singleman’s Hund, Bundanon, West Cambewarra, Australia
Warawara, Forest in West Cambewarra, Australia
Melkein… (Almost…), Inre Hatten Island, Helsinki
Third Setting, Shibukawa, Japan
Sjaldan… (Seldom…), Former fisherman’s hut, Gardur,
Iceland
Brandur Af Brandi Brenn Uns Bruninn Er, Gardur, Iceland
2011 Wall , Färber Strasse, Düsseldorf
Rear House, Klaus Kinski’s birth place, Sopot, Poland
Windows, Salzmannbau, Düsseldorf
Participation in the exhibition 5×3, Kunstraum Düsseldorf
2012 Homo Ludens, Muzeum Sopotu, Sopot, Poland,
Gamli Vitinn (Old Lighthouse), Gardur, Iceland
… á glæ kastat, Gardur, Iceland
Five Proverbs, The Salos Manor House, Salos, Lithuania
2013 Refrain, the abandoned house, Taggan, Scotland
ris an adhar (In the Air), transmitted by Two Lochs Radio, ,
Gairloch, Scotland
2014 Nu, Kunstraum Düsseldorf
Paraopticum, exhibition space Bove, Düsseldorf
2015 Face and Hand, AIS, Shibukawa, Japan
participation in the exhibition OE=OM IV, Minami, Maebashi,
Japan
Absenz (Absence), Die Letzten und die Ersten (The Last
and the First First)
par icipation in the exhibition Reflexionen, former St.Francis
monastery, Düsseldorf
2016 Sat lacrimis, St. Mary Magdalene Church,Geldern,Germany
participation in the presentation of zat No.4, Salon des
2017 participation in the exhibition Utopies Fluviales,
Muséo-Seine, Caudebec-en-Caux

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!