Ivana Dražić Selmani: Horizont

U Galeriji AŽ Atelieri Žitnjak, 6.7. 2018. u 19h otvara se izložba ”Horizont”, dubrovačke umjetnice Ivane Dražić Selmani. Ambijentalna instalacija / intrevencija ”Horizont” nadovezuje se na seriju njenih radova, prije svega crteža, kojima je osnovna tematska preokupacija bilježenje zavičajnog prostora i vremena. Minimalnom intervencijom, iscrtavanjem linije uz pomoć indigo papira na zidove duž galerijskog interijera, autorica ovoga puta, premješta liniju horizonta iz svoje osobne dubrovačke vizure, na stijenke zidova Ateliera Žitnjak.

”Plivati unutar horizonta, ali zaroniti u dubinu”

Stvaralaštvo Ivane Dražić Selmani usko je vezano uz njezin topos življenja, slično kao i kod drugih suvremenih dubrovačkih umjetnika. Tematike njihovih preispitivanja, ali i estetike stvaranja nekada se isprepliću ili nalikuju jedne na druge. Iz pozicije vremena i prostora, društvenog trenutka u kojem se Dubrovnik nalazi, dolazi do izražaja pitanje zavičaja koji se drastično izmjenjuje. Kod umjetnice u osobnoj i obiteljskoj prošlosti pokušava se pronaći trenutak koji izmiče vremenu, npr. kupanje na Dančama i Lokrumu ili putovanje brodom Postira. To izmicanje vremena njezinog svijeta nema ništa dramatično. Ono dolazi blago i magličasto, u sutonima, vrhovima valova koji, sada kapljice, vjetrom postaju dio zraka.
Ovog puta umjetnica ne ide prema konkretno prepoznatljivim mjestima poput Danača ili Lokruma. Tek jednom linijom iscrtava horizont na zidovima galerije u tehnici indigo papira i grafitne olovke. Takvom tehnikom, gdje linija nije izravno ucrtana na zid, već dolazi posredno, nevidljivo i nježno, više preko same misli nego li poteza ruke, a gdje je indigo boja (duha) koja je sama po sebi manje postojana već tu, automatski prisutna, dematerijalizira se horizont, koji je sam po sebi atopičan, kako kaže sama umjetnica. Kao i njegova vidljivost, ovisna o stanjima neba nad njim, mijenja se intenzitet vidljivosti linije, varira i pitanje našeg ograničenja.
Međutim i taj horizont koji umjetnica iscrtava, nije tek općeniti horizont, već konkretna njegova linija koju promatra svakodnevno s istog mjesta. Ipak, odlazi fizički van te linije. Ovog puta u prostor daleko drukčiji od njezine točke promatranja. Međutim, umjetnica u tom novom prostoru opet se ograničava na upravo onaj horizont mora koji poznaje i koji svakodnevno promatra. Na stijenkama zidova obrubljuje samu sebe unutar indigo linije. Kod nje je nataloženost vremena osobnog, obiteljskog i zavičajnog unutar poznate linije neizbježna. Minimalnom intervencijom prebacuje cjelokupni svoj mikrosvijet, sve ono što je unutar horizonta bilo, što jest i što će biti, u novi prostor njoj dalji i drukčiji. Promatrajući horizont promatramo i svoju ograničenost pomaka. Izaći van horizonta nikada nije moguće jer nas uvijek dočekuje novi.
Kroz samo nekoliko godina pratimo postupno umjetničino kretanje i promjenu. Ono fizičko kretanje na liniji putovanja/promatranja/pogleda od kopna prema pučini, od sigurnog prema nepoznatom, od uporišnog prema nedohvatnom:
obala  otok brod  horizont;
Danče  Lokrum Postira  Horizont.
Takva promjena korespondira s promjenom u njezinom radu, od figuralnog i realističnog prema apstraktnom, ne samo u formalnom smislu izraza već i u razmišljanju i osjećanju umjetnice koje postupno sve više transcendira:
crteži izrađeni prema obiteljskim fotografijama potkrijepljeni tekstom obiteljskih pisama
slike izrađene prema fotografijama 
otisci indigo papira na bijeloj pozadini 
otisak linije indigo papira na zidu.
Nemogućnost pomaka van horizonta, kako onog prostorno-konkretnog kojeg se promatra i unutar kojeg se živi, pa tako i onog duhovno-intelektualnog unutar kojeg se osjeća i promišlja, simptomatično je za suvremenost dubrovačke umjetničke scene na kojoj je Ivana Dražić Selmani jedna od protagonistica. Svakako, ta nemogućnost nema nužno negativnu konotaciju zatvorenosti ili ograničenosti. Radi se prije o omeđenosti prirodnom granicom koja dolazi s odlukom življenja i stvaranja u tim okvirima. Zbog te prostorne horizontale koja označava kraj (koji se može ili ne može prekoračiti, ali je tu, uvijek prisutan) pojavljuje se ona druga, vertikalna vremenska linija, koja dubrovačke umjetnike upravo suprotno, ne ograničava. Tako se i umjetnica u svojim jedinstvenim ritualima mediteranske nepromjenjivosti svijeta oslobađa prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Svjesna ograničenosti prostora za plivanje, zaranja u dubinu vremena.
Josip Klaić

Ivana Dražić Selmani rođena je 1972. u Zagrebu. Osnovnu i srednju školu završava u Dubrovniku. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1997. godine. Bavi se pedagoškim radom. Član je HDLU-a Dubrovnik, Art radionice Lazareti i Kinookusa. Izlagala je samostalno, te na više od trideset skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Živi i radi u Dubrovniku. Radovi u kolekciji: 2017. ART IN ONE, kolekcija radova suvremenih dubrovačkih umjetnika u One suite hotel, Srebreno; 2015. Ciklus crteža Na Dančama – dio postava Zbirke u pokretu, Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb
Nagrade: 2014. 2. nagrada na natječaju T-HT nagrada@msu.hr za ciklus crteža Na Dančama.
1995. Dubrovnik, 2. Nagrada za idejno rješenje grba i zastave Dubrovačko-neretvanske županije (s Orsatom Frankovićem).

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!