Dani otvorenih ateliera 2016 / Žitnjačke priče

Dani otvorenih ateliera 2016 /Žitnjačke priče
Subota, 22.10. 2016. od 17h

Svake godine sredinom listopada u Atelierima Žitnjak tradicionalno organiziramo manifestaciju pod nazivom Dani otvorenih ateliera. Program je od 2007. uobičajeno tematski koncipiran: 2007. bavili smo se rubnom pozicijom umjetnosti i umjetnika u društvu izložbom Na rubu; 2008. obilježili smo Prvu petoljetku našeg djelovanja; 2009. u programu Cijena umjetnosti kroz humor i paradoks razmatrali smo problemom nedostatka tržišta u suvremenoj umjetnosti; 2010. u Gostima na Žitnjaku, ugostili smo umjetnike bez atelijera; Žitnjački recepti iz 2011. realizirani su na temu relacije hrane i umjetnosti; program Kerempuh na Žitnjaku iz 2012., posveta je našem preminulom kolegi Hrvoju Šercaru; 2013. promovirali smo mlade umjetnike koji tek stupaju na likovnu scenu s programom Mladi, mlađi, najmlađi; 2014., s programom Desetogodišnjica! obilježil smo desetogodišnje djelovanja AŽ; Škola na Žitnjaku iz 2015. evocirala je prijašnju namjenu zgrade -staru školu Žitnjak.

Ovogodišnji program pod nazivom Žitnjačke priče bavi se specifičnom lokacijom na kojoj su smješteni Atelieri Žitnjak, industrijskom zonom u jugoistočnom rubnom dijelu Zagreba, u naselju Žitnjak koje graniči sa naseljem Struge i Petruševec, ali takođe i usko lokaliziranim ‘pričama’ vezanim uz samo naselje, uz objekt i uz njegove korisnike umjetnike.
Središnji događaj programa, izložba Žitnjačke priče prezentira radove umjetnika iz Ateliera Žitnjak nastalih tokom života i rada u ateljeima, vezane uz prostor i vrijeme provedeno na Žitnjaku. Na izložbi sudjeluju i pozvani umjetnici s radovima koji se referiraju na sam objekt, na lokaciju, na prošla događanja, na umjetnike korisnike ateliera, ili koji tematiziraju širi kontekst geografskog i socijalnog okruženja vezano uz industrijske gradske zone, predgrađa, periferije.
Pozvani su umjetnici: Ana Kovačić, Antonio Grgić, Božena Končić Badurina, Branka Cvjetičanin, Ivan Tudek, Jasenka Bulj, Neven Bilić, Luka Gusić, Marlin de Haan, Mirna Rul, Tanja Vujasinović, Tomislav Brajnović , Tonka Malekovič, Sandro Đukić, Željko Badurina.
U programu sudjeluju i učenici O.Š. Petruševec, te druga djeca iz naselja, posredstvom likovne radionice koju organizira umjetnik Frane Rogić. Radovi nastali na temu priča o doživljajima iz njihovog svakodnevnog života i okruženja u kome odrastaju, biti će prezentirani na izložbi u Atelierima Žitnjak pod nazivom Priče o nama.

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!