Loren Živković Kuljiš, REKONSTRUKCIJA

Otvaranje izložbe: Loren Živković Kuljiš, REKONSTRUKCIJA

Petak, 03.07.2015 u 19h

Izložba ostaje otvorena do 15.08. 2015.

 

U Galeriji AŽ Atelieri Žitnjak, 03.07. u 19 h otvara se izložba splitskog umjetnika Lorena Živkovića Kuljiša  ”Rekonstrukcija”. Iako po vokaciji kipar, Loren već niz godina radi  na rubnim područjima medijske umjetnosti, crteža, stripa, skulpture i arhitekture, istražujući njihove suodnose i moguće točke preklapanja. Enigmatičan  i autoreferencijalan  pristup koji koristi u radovima, obilježava i serija crteža pod nazivom ”Rekonstrukcija”, kojima se predstavlja u Galeriji AŽ.

“Tri stripovske sudbine izdvojene su na svečanu crnu tkaninu kao na pijedestal. Moguće se njima Loren odužuje formativnim trenucima svoga djetinjstva, no, sasvim ulazeći u crtačku maniru dotičnog strip autora, kadrove postavlja ispred zastora koji je već pao, predstava je završena. Umjesto posljednjeg naklona, međutim, završni prizori ostaju poput slika na odru ili, govoreći terminima umjetničkog jezika, mrtve prirode. Završetak je, dakle, konačan, neopoziv. Posljednji oproštaj s djetinjstvom ili s pojednostavljenom interpretacijom moralna kodeksa kakvog bilo koji žanr sa sobom nosi.No, ma koliko lampice takva kodeksa i bile banalne, i njih, baš kao i sve druge, nije zgorega ostaviti upaljene.” /Boris Greiner, iz teksta za deplijan/

 

Loren Živković Kuljiš, rođen je 1973. u Splitu. Diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1997. godine. Radi kao docent na Kiparskom odsjeku Umjetničke akademije u Splitu. 2002. proveo na studijskom boravku u San Franciscu, CA, SAD.Autor i koautor više javnih skulptura. Izlaže skupno i samostalno od 1997. godine. Nagrade: Treća nagrada na Natječaju za izradu spomenika Jakovu Gotovcu u Splitu (s Anom Šverko) 2009., Treća nagrada na Natječaju za izradu skulpture u predvorju Ekonomskog fakulteta u Splitu (s Anom Šverko) 2004., jedna od tri jednakovrijedne nagrade na 7. trijenalu hrvatskog kiparstva 2000. Radovi mu se nalaze u fundusima Gliptoteke HAZU u Zagrebu i Galerije umjetnina u Splitu.

 

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!