Lala Raščić, ”Kako činiti stvari riječima?”

Lala Raščić, ”Kako činiti stvari riječima?”

Petak, 13.11. 2015., u 19h – otvaranje izložbe

Izložba se može pogledati do 26.11.2015.

 

20 h – Lala Raščić, performans čitanja scenarija ”Evil Earth”

 

 

U Galeriji AŽ u petak, 13. 11. 2015., otvara se izložba Lale Raščiić ”Kako činiti stvari riječima?”

Lala Raščić, medijska umjetnica koja živi i radi u Zagrebu, Sarajevu i New Orleansu, u svojim radovima najčešće polazi od teksta koji razvija zatim u studij slučaja obilježen naracijom i teatralnošću, intrepretirajući ga nadalje u simbiozi medija, audio drame, instalacije, videa, performansa, kompjuterski generiranog crteža. Superponirajući medije i poigravajući se žanrovima, Lala Raščić konstruira začudne, sugestivne ambijente na razmeđu stvarnosti i fikcije. Izložba”Kako činiti stvari riječima?”, kojom se predstavlja u Galeriji AŽ, objedinjuje niz autoričinih radova sa socijalnim predtekstom, od najrecentnijih iz 2015. (”Evil Earth”) ili ”The Eumenidas” iz 2014., do ”Travel in the Box” (work in progress započet 2007.). Neki od radova odabranih za izložbu (”The Eumenidas”, ”Nema zemlje do slobode”), po prvi put će biti predstavljeni zagrebačkoj publici.

Umjetnica će tokom otvorenja izvesti performans čitanja scenarija ”Evil Earth” iz svog najnovijeg istoimenog videa nastalog tijekom rezidencijalnog boravka u Kulturnom Centru Tobacna 001, Ljubljana, 2015.

”Kako činiti stvari riječima?. Ovo je pitanje srž umjetničkog istraživanja Lale Raščić čije se analize razvijaju kroz intrigantnu napetost između polja tekstualnosti i naracije. Bez da razrješuje tu napetost, Lala Raščić spretno balansira između jezika i performansa, i nikada ne donosi konačnu odluku o liniji koja razdvaja ta dva polja.

Najčešća polazišna točka umjetničkog istraživanja Lale Raščić jest tekst, slučajno pronađen fragment ili gotovo zaboravljena knjiga, koji pokreće lančanu reakciju raspetljavanja njegovih raznolikih slojeva. Inicijalna gesta Lale Raščić vrlo je blizu onome što Derrida naziva iterabilnošću, ponovljivošću (jezičnih) znakova. Znak nije oslabljen onoga trena kad ga se zabilježi; značenje može zaobići autorovu namjeru i živjeti neovisno o individualnoj produkciji ili recepciji, što znači da je u gesti Lale Raščić tekst obdaren autonomijom i pažljivo neutralizira suvišne koncepte autentičnosti…

…Lalina je strategija ona dvostrukog pisanja. Suočavajući se s dihotomnim elementima fikcije i faktualnosti, bajke i dokumentaristike, kao i sjedinjavanjem uloga autora, interpretatora i glumca, čini se da se rad Lale Raščić kreće prema dekonstrukciji koja se, prema Derridi, “ne sastoji od prelaženja s jednog koncepta na drugi, već od prevrtanja i premetavanja konceptualnog poretka, kao i nekonceptualnog poretka kojim je konceptualni poredak artikuliran”…

Iz teksta “How to Do Things with Words?” (“Kako činiti stvari s riječima?” ) autora Vladimira Vidmara, za “How to Do Things with Words?”, Galerija ŠKUC, Ljubljana, 2014. (kustos: Vladimir Vidmar)

Lala Raščić je rođena u Sarajevu 1977. Živi i radi u Sarajevu, Zagrebu i New Orleansu. Akademiju likovnih umjetnosti je završila u Zagrebu, Rijksakademie van Beeldende Kunsten u Amsterdamu. Kao artist in residence boravila je u Beču, Parizu i Istanbulu. Izlagala je samostalno i grupno na domaćim i međunarodnim izložbama. Između ostalih, dobitnica je nagrade ZVONO u Bosni i Herzegovini 2006., dobitnica T-HT i MSU Zagreb otkupne nagrade 2007., te nagrade Future of Europa, Leipzig, 2013.

www.lalarascic.com

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!